Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Συνάντηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 6μμ,
Ρωμαϊκή Αγορά Αρχαιολογικού χώρου Δελφών



ΚΕΙΜΕΝΟ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το έργο Συνάντηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη, συγκροτείται από την ελάχιστη μορφή παράστασης, την απλή ανάγνωση της ομώνυμης τραγωδίας του Αισχύλου.
Έχει την ελάχιστη φυσική παρουσία ενός μόνον κρατούμενου από τις φυλακές της Άμφισσας, στο ρόλο του Προμηθέα, ενώ συγχρόνως έχει την μεγίστη αναπλήρωση της απουσίας των υπολοίπων κρατούμενων μέσα από τη φωνή ενός άλλου κρατούμενου ως Ήφαιστου και Ερμή.
Η υπόλοιπη συγκρότηση της ανάγνωσης του κειμένου σχηματίζεται από την ελάχιστη παρουσία μιας μέγιστης θεσμικής ετερογένειας: του θεσμού των φυλακών, του θεσμού του Μουσείου των Δελφών, κατοίκων του Δήμου Δελφών, και την άτυπη και τυπική θέσμιση των οργανωτών. Αυτή η ποιητική συνάντηση ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες ακραίας διαφοράς δεν επιδιώκει να αμβλύνει το είδος των διαφορών, αλλά ενδεχομενικά εκτιμά την δυνατότητα  κατανόησης και αποδοχής τους στο πλαίσιο της ποιητικής τραγωδίας.
Αυτή η ελάχιστη παράσταση, ως αναλόγιο, λαμβάνει χώρα σε έναν από τους πιο δημόσιους ιστορικούς χώρους, στην Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών.
Ασφαλώς ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος είναι χωρίς το μέγιστο ενδιαφέρον. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε που ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ, πρώτοι αυτοί επινόησαν την επανασύσταση της αρχαίας Τραγωδίας στα νεώτερα χρόνια, στον ίδιο τόπο, σκηνοθετώντας το ίδιο έργο τον Προμηθέα Δεσμώτη, με τους προγόνους των σημερινών κατοίκων του Δήμου Δελφών.
Εκτιμούμε ότι αυτού του είδους η ελάχιστη παρουσία, η μέγιστη απουσία, η ακραία θεσμική ετερογένεια, η μέγιστη συμβολική σημασία της Ρωμαϊκής Αγοράς, και η συγκυρία της ιστορικής παράστασης του Προμηθέα Δεσμώτη από τον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ, δίνουν σε αυτό το συμβάν την ενδεχόμενη δύναμη για την διασάλευση των ορίων, που η ετερογένεια των θεσμών θέτει, και κυρίως το αίτημα για θεσμική δυνατότητα των κρατουμένων να έχουν παρουσία στον δημόσιο χώρο του πολιτισμού.

Για την υλοποίηση αυτού του συμβάντος ευχαριστούμε τους κρατουμένους που αγκάλιασαν τούτο το συμβάν. Επίσης  τον Διευθυντή των φυλακών Άμφισσας κ. ι. Μαμαρέλη για την παραδειγματική συνεργασία και την τόλμη του, την Κοινωνική Λειτουργό της φυλακής κ. Δ. Μπουσίου, για την συνεχή και σθεναρή υποστήριξή της, όπως και την συμμετοχή της ως Ιούς, τον υπάλληλο της φύλαξης Στέλιο Καραγιάννη για την συμμετοχή του στο αναλόγιο του έργου ως Κράτος, όπως και τον αρχιφύλακα Λουκά Κακλαμάνη για την συμπαράστασή του κατά τη διάρκεια των προβών. Ακόμη ευχαριστούμε την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος και του Μουσείου των Δελφών κ. Α. Ψάλτη για την γενναιόδωρη και συνεχή συμβολή της. Επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού για την διοικητική τους μέριμνα. Τέλος ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αποστόλου, που χωρίς τη δική του σκηνοθετική δεξιότητα και τους λεπτούς χειρισμούς του μπρος τις σοβαρές ανατροπές που υπήρξαν από τη μη δυνατότητα συμμετοχής άλλων κρατουμένων, η ελάχιστη αυτή η παράσταση ως αναλόγιο, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Άτυπο Στούντιο Νεοποιητικής (Φίλιππος Ωραιόπουλος, Αλέξης Δάλλας, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος)
The Symptom Projects (Αποστόλης Αρτινός, Κώστας Χριστόπουλος)
και Ευαγγελία Λεδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: